Turnhout by Night

Op zaterdag 18 januari 2020 werkten enkele Tintelaars mee aan de winterwandeling in Turnhout. De route bracht de deelnemers langs zeventien bezienswaardigheden, velen ervan met pop-upanimatie zoals bijvoorbeeld korte toneelvoorstellingen, sketches.

Zegeplein 15, vlakbij de Luizenpoort was ooit nog het thuisadres van  Kleinkunsttheater De Luizenpoort vzw. En in 1959 vonden een tiental ambitieuze jonge theatermakers hier de ideale plek om op hun eigen eigenzinnige en moderne wijze de toneelkunst te bedrijven en ontwikkelen. Hun gedrevenheid was lonend, want hun bekendheid groeide en al vlug was het zaaltje te klein om alle toeschouwers plaats te bieden. In 1978 verhuisde de vereniging naar Hofpoort en doopte zichzelf officieel tot Hofpoortteater Elckerlijc.
De geboorteplaats van de meest succesvolle toneelvereniging uit de buurt was voor Tinteltoneel zeker de meest geschikte plek om de deelnemers van de winterwandeling te begroeten en kennis te laten maken met enkele pareltjes van de Kempense en Turnhoutse volkscultuur.  Gespreid op een deken (“den beste Turnhouter heeft nog een seuzie gepikt”) lagen de props die elk bij een volksverhaal hoorde, en nu dankzij de vertelkunst van de gids de toehoorders het gure weer deed vergeten.

Relinde en Annemie bewaken de volksschatten.

Men kreeg de geschiedenis te horen van Klein Peerken, wiens klompen van maat 56 op tafel lagen. Het achturenmonster dat kwam zien of de kindjes al in bed lagen, had daar haar bijna menselijk gelaat op tafel liggen. En iets meer dan een gelaat had Frans Caers daar achtergelaten, en wel zijn hele hoofd, dat door de guillotine werd afgehakt, in het openbaar, op de markt van Turnhout op 12 maart 1857.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *