Tussen de repetities en voorbereidingen van de opvoeringen van de Fromavachecrèmes moest Tintel-Toneel ook nog eens tijd vrij maken om op 19 januari mee te werken aan Turnhout by Night. Tijdens de jaarlijkse winterwandeling worden verschillende musea opengesteld voor het publiek en worden er hier en daar korte toneelstukjes opgevoerd en vorm gegeven aan belangrijke historische personages.  En wie zou dat beter kunnen dan Tintel-Toneel?

Er zijn al wel vaker pogingen gedaan door kunstenaars om gestalte te geven aan de drie belangrijkste edele dames in de geschiedenis van Turnhout. Zo heeft Achilles Cools een beeld gemaakt dat de drie dames voorstelt. Ze begroeten de voorbijgangers op de hoek van de Begijnenstraat en de Paterstraat.

U herkent hierboven natuurlijk in het midden Maria van Brabant (1325-1399). Zij kreeg het Land van Turnhout en omliggende dorpen.

Aan de rechterkant Maria van Hongarije (1505-1558): regeerde over de streek tussen 1545 en 1558.

En links Amalia van Solms (1602-1675): aan de macht van 1639.

Om de deelnemers van de winterwandeling dit jaar op een meer geanimeerde wijze toe te lachen en de weg te wijzen, konden de organisatoren dit jaar rekenen op de medewerking van Tintel-Toneel.

Hoe sterk de gelijkenis van onze levende Tintel-edelen met de historische figuren is, kan een punt van discussie zijn. Er bestaan vanzelfsprekend geen betrouwbare afbeeldingen. Wel heeft men de klederdracht waarheidsgetrouw kunnen namaken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *